ece

Želite več informacij?

Izberite termin in vas pokličemo.

Želite več informacij?

Izberite termin in vas pokličemo.

V ECE vam pomagamo do prihrankov pri elektriki že pred priklopom samooskrbne sončne elektrarne. Medtem ko se odločate za sončno elektrarno, pripravljate dokumentacijo, čakate na soglasje elektrodistributerja ali pa ga že imate, vam prihajamo nasproti s kar 99% popustom na ceno električne energije. V kolikor nam boste zaupali izvedbo sončne elektrarne na svojem objektu, boste v obdobju do priklopa sončne elektrarne v omrežje plačevali nižji strošek elektrike za tako regulirani kot neregulirani del cenika ECE Elektrika*.

Glavne značilnosti akcijske ponudbe:
 • akcija je namenjena obstoječim gospodinjskim kupcem elektrike pri ECE kot tudi novim,
 • popust se nanaša na energent,
 • v primeru odpovedi s strani kupca, se obračuna dobavljena elektrika do polne cene, brez dodatnih stroškov ali obveznosti.
Ključni datumi:
 • 30. junij 2024 – do tega datuma je možen pristop k akciji,
 • 30. september 2024 – do tega datuma je potrebno skleniti pogodbo o izvedbi sončne elektrarne,
 • 31. oktober 2024 – datum do katerega se obračunava nižja cena elektrike.
Kako pristopiti k akciji?

Ključen pogoj za izvedbo sončne elektrarne je veljavno soglasje elektrooperaterja. Morda ga že imate, čakate nanj ali pa vloge za pridobitev soglasja za priključitev samooskrbne naprave v omrežje še niste oddali. V vseh navedenih primerih ste upravičeni do pristopa k akciji. Prvi korak je izpolnitev pristopne izjave, ki jo najdete med dokumenti. S podatki, ki jih boste vanjo zapisali bomo dobili vpogled v vaše potrebe in vas znali usmeriti na naslednje korake. Izpolnjeno izjavo nam posredujte na elektronski naslov energetske.resitve@ece.si ali po pošti na ECE d.o.o, Vrunčeva 2 a, 3000 Celje.

V pomoč pri lažjem načrtovanju lastne sončne elektrarne in za boljši vpogled v okviren strošek investicije vam je na voljo spletna aplikacija ECE Sonce. Upošteva energetske potrebe vašega objekta, predvidi potrebno velikost sončne elektrarne in okviren strošek investicije, skupaj s subvencijo.

Dodatne informacije

Skrbno preberite splošne pogoje akcijske ponudbe, ki so objavljeni spodaj. Za dodatne informacije nam pošljite elektronsko sporočilo na energetske.resitve@ece.si ali nas pokličite na 080 22 04.

Dokumentacija 

*V skladu s Splošnimi pogoji akcijske ponudbe »99 % CENEJŠA ELEKTRIKA DO PRIKLOPA* SAMOOSKRBNE SONČNE ELEKTRARNE ZA GOSPODINJSKE KUPCE« DRUŽBE ECE D. O. O

Sončne elektrarne – prepustite soncu plačilo računov za elektriko!

Sončna elektrarna na ključ iz ECE vam omogoča, da boste preskrbljeni z lastnim virom električne energije. V obdobju prehoda na okolju prijaznejše vire energije, boste energetsko samooskrbni, s popolnim nadzorom nad proizvodnim virom in z dolgoletnimi garancijami za nemoteno delovanje.

Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije omogoča domačim uporabnikom postavitev proizvodne naprave za samooskrbo, ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči odjema merilnega mesta, na notranjo napeljavo katerega je ta naprava priključena.

Kaj je treba vedeti, preden se odločite za sončno elektrarno?

MINIMALNI POGOJI IN VAŠE POTREBE
 • Ustrezna nosilnost strešne konstrukcije,
 • Usmerjenost strehe jug/jugovzhod/jugozahod, pod kotom 20-40 st. (primerne so tudi strehe z nekoliko manjšim naklonom), brez frčad/strešnih oken, predvidite 6 m2 za 1kW moči.
 • Moč in predvidena proizvedena energija iz sončne elektrarne naj bo malo nad vašo letno porabo.
NETO MERITVE PRI SAMOOSKRBI

Način obračuna proizvodnje in porabe električne energije na objektu s sončno elektrarno deluje po sistemu neto meritev (net metering). Ko proizvajate več energije kot jo porabljate, se viški oddajajo v omrežje, v času ko jo porabljate manj, se potrebna energija dovaja iz omrežja. Z neto meritvami se ugotovi razlika med oddano in prevzeto električno energijo v obdobju enega leta.

KDAJ SE POVRNE INVESTICIJA V SONČNO ELEKTRARNO?

Odvisno od porabe energije, velikosti sončne elektrarne, izbire komponent in načina financiranja. Življenjska doba sončne elektrarne je tudi do 30 let.

Katere so prednosti sončne elektrarne?

1. VISOKA KAKOVOST SESTAVNIH DELOV

Sončno elektrarno sestavljajo: fotovoltaični paneli, razsmerniki in podkonstrukcija. V ECE sončne elektrarne vgrajujemo panele Luxor in OSDA SOLAR, razsmernike Solar Edge in visokokakovostne podkonstrukcijske elemente.

2. PRED IN PO-PRODAJNE STORITVE

Za uspešno naložbo je ključno dobro načrtovanje. Pri tem vam pomagamo s svetovanjem, pripravo informativnih izračunov in projektne dokumentacije, ogledom na terenu in ureditvijo financiranja. Po strokovno izvedeni montaži ob dogovoru s kupcem z letnimi pregledi skrbimo za učinkovito in dolgoletno delovanje vaše proizvodne naprave.

V sedmih korakih do lastne sončne elektrarne

Hitreje in lažje do investicije

ikona za nepovratna sredstva in možnost kreditiranja iz Eko sklada

NEPOVRATNA SREDSTVA IN MOŽNOST KREDITIRANJA PREK EKO SKLADA

Preverite možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev in ugodnega kreditiranja pri EKO skladu.

ikona za posebne ugodnosti za kupce energentov ECE

POSEBNE UGODNOSTI ZA KUPCE ENERGENTOV ECE

Del stroška za samooskrbno elektrarno lahko plačate obročno, s plačili do 24 obrokov, v skupnem znesku do 2.500 €. Več informacij o pogojih za obročno plačilo najdete tukaj.

Pridobite brezplačen informativni finančni izračun investicije v lastno sončno elektrarno!

Že imate brezplačen informativni finančni izračun? Zahtevajte še ponudbo!

 • ŽELIM PONUDBO
 • Vnesite svoje podatke.

  Mi vam pripravimo ponudbo in vas kontaktiramo.

  PODATKI O KUPCU

  Pravna oseba?

  PODATKI O OBJEKTU ZA SONČNO ELEKTRARNO

  m2

  kWh

  Želite tudi menjavo ogrevalnega sistema na objektu?

  Sem član AMZS (preverite ugodnosti).

  Od kod ste izvedeli za našo ponudbo sončnih elektrarn?

  ..

  SOGLASJE ZA OBVEŠČANJE

  Želimo, da ste seznanjeni z našo aktualno ponudbo. Ker želimo zagotoviti najvišjo raven varovanja vaših osebnih podatkov, ki nam jih zaupate v obdelavo, vas prosimo za podajo soglasja o obveščanju. Soglasje podate tako, da s klikom v okvirček pred besedilom vnesete kljukico in na dnu obrazca kliknete polje SOGLAŠAM. S tem soglašate, da ECE d.o.o. lahko obdeluje osebne podatke, ki ste jih navedli v tem obrazcu (ime in priimek, naslov, pošta, kraj, elektronski naslov, telefonska številka) z namenom seznanjanja z izbranimi ponujenimi vsebinami po navadni in elektronski pošti ter s sporočili SMS.

  O katerih vsebinah želite biti obveščeni?

  Izbrani nabor vsebin za obveščanje lahko kadarkoli spremenite v portalu Moj ECE tako, da kliknete na kvadratek pred vsebino in vnesete ali pobrišete kljukico. Obveščanje v celoti prekličete tako, da to sporočite pisno na ECE d.o.o., Vrunčeva 2 a, 3000 Celje, pošljete elektronsko sporočilo na dpo@ece.si ali v portalu Moj ECE potrdite izbiro PREKLIC/ODJAVA. V kolikor ste soglasje za obdelavo osebnih podatkov že oddali in vsebine soglasja ne želite spreminjati, ponovna oddaja ni potrebna. S potrditvijo obrazca izjavljate, da so navedeni podatki točni in resnični. ECE d.o.o. ne odgovarja za posledice oddaje neresničnih podatkov.

  Več informacij o varovanju vaših osebnih podatkov najdete na naslovu www.ece.si/gdpr/.

  * Podatek je obvezen.

Mnenje kupcev

“Sončna elektrarna je naša naložba za prihodnost. Odločitev za naložbo je bila preprosta z več vidikov: energetska neodvisnost, ekonomska upravičenost in prihranek na dolgi rok ter okolju prijazna energija. S pristopom in izvedbo pri ECE sem zelo zadovoljen!

Janez Jurhar, Slovenj Gradec

Pogosta vprašanja

 • KATERE SO PREDNOSTI SAMOOSKRBE IN LASTNE SONČNE ELEKTRARNE?
 • S postavitvijo lastne sončne elektrarne lahko izkoristite sončno energijo in proizvedete električno energijo za lastne potrebe. S tem si zagotovite stroškovno prijazno električno energijo, ki je neodvisna od nihanj cen energije na trgu ali drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na dobavo energentov. Samooskrba s 100 % čisto energijo sonca pripomore tudi k ohranjanju našega okolja.

 • KAKO DOLGA JE ŽIVLJENJSKA DOBA SONČNE ELEKTRARNE?
 • Pričakovana življenjska doba vaše sončne elektrarne je od 25 do 30 let. Zagotavlja vam trajnosten vir čiste električne energije in velik prihranek pri stroških energije tudi po odplačilu vloženih sredstev v investicijo.

 • KDAJ SE MI SPLAČA POSTAVITI LASTNO SONČNO ELEKTRARNO?
 • Večja kot je vaša letna poraba električne energije, bolj se vam splača naložba v sončno elektrarno za samooskrbo. Pri načrtovanju sončne elektrarne je priporočljivo upoštevati ne le vašo trenutno letno porabo, ampak tudi predvideno povečano porabo v bližnji prihodnosti. Največja nazivna moč sončne elektrarne za samooskrbo je lahko največ 80 % priključne moči odjema merilnega mesta, na katerega je naprava priključena. V primeru, da imate vgrajene 3×25 A varovalke, je vaša nazivna moč 17 kW, največja nazivna moč, ki se lahko oddaja v omrežje iz vgrajene sončne elektrarne, pa je v tem primeru maksimalno 13,6 kW.

 • KAKO VELIKO SONČNO ELEKTRARNO POTREBUJEM?
 • Namen sončne elektrarne za samooskrbo je proizvodnja električne energije za pokrivanje lastnih potreb. Pri dimenzioniranju ustrezne velikosti sončne elektrarne je zato treba upoštevati dvoje: vašo trenutno letno porabo električne energije in vaše potrebe po električni energiji v bližnji prihodnosti, predvsem v primeru povečane porabe zaradi nakupa večjega porabnika električne energije, na primer električnega avtomobila, prenove ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke, umestitev klimatske naprave ali vgradnje savne.

  V Sloveniji je v povprečju 1.050 sončnih ur delovanja sončne elektrarne letno. Sončna elektrarna z nazivno močjo 1 kW tako proizvede 1.050 kWh električne energije na leto. Če je vaša letna potreba po električni energiji 7.000 kWh, potrebujete sončno elektrarno nazivne moči okoli 7 kW. Dejanska proizvodnja pa je odvisna predvsem od lokacije objekta, naklona in usmeritve strehe.

 • ZAKAJ JE ZELO POMEMBNO IZBRATI USTREZNO VELIKOST SONČNE ELEKTRARNE?
 • Po Uredbi o Samooskrbi je dovoljena moč elektrarne omejena na 80 % priključne moči na objektu. Nekateri ponudniki na trgu kljub temu zagovarjajo postavitev elektrarne večje moči (velikosti), saj je s pomočjo napredne elektronike delovanje elektrarne mogoče ustrezno regulirati in zagotoviti delovanje z višjo močjo kot je zapisano v soglasju za priključitev v omrežje. Vendar je treba vedeti, da to velja le v primeru, da v tistem trenutku proizvedeno elektriko tudi neposredno porabljate/shranjujete na objektu.

  V ECE zagovarjamo odločitev za optimalno velikost sončne elektrarne. Pri tem je ključnega pomena poznavanje profila rabe energije na objektu, saj se ob pomanjkanju podatkov in nestrokovnem svetovanju pogosto dogaja, da se v obratovanje predajajo elektrarne prevelikih moči, ki v času delovanja ne delujejo optimalno in posledično ne dosegajo predvidene letne proizvodnje, podaljša se tudi povračilna doba. Zato svetujemo, da ste posebej previdni, kadar se odločate o moči elektrarne, ki znatno presega navedeno v soglasju, ki ga izda distribucijski operater.

  Za določitev optimalne velikosti sončne elektrarne vam je na voljo brezplačna spletna aplikacija ECE kalkulator. Več TUKAJ!

 • ALI JE MOJA STREHA DOVOLJ VELIKA ZA POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE?
 • Za 1 kW nazivne moči sončne elektrarne na strehi potrebujete 6 m2 površine. Pri letni porabi električne energije 7.000 kWh boste za vašo sončno elektrarno nazivne moči 7 kW na strehi potrebovali 42 m2.

 • ČE POSTAVIM SONČNO ELEKTRARNO, KI BO PROIZVEDLA VEČ ELEKTRIČNE ENERGIJE, KOT JE POTREBUJEM, ALI BOM LAHKO VIŠKE PRODAL?
 • Ne. S postavitvijo sončne elektrarne za samooskrbo proizvajate električno energijo, ki je namenjena pokrivanju lastne porabe in je ni mogoče prodajati. Električno energijo, ki je ne boste porabili, boste neodplačno prenesli v last dobavitelja.

 • ALI BOM V PRIMERU DALJŠEGA SLABEGA VREMENA OSTAL BREZ ELEKTRIČNE ENERGIJE?
 • Sistem samooskrbe deluje po sistemu neto meritev (NET mettering). Vaša sončna elektrarna bo v obdobjih visoke osončenosti med aprilom in septembrom proizvedla več električne energije, kot je boste potrebovali za lastne potrebe, viške pa bo oddala v omrežje. V obdobju nizke osončenosti v zimskih mesecih, ko je poraba večja in elektrarna ne bo proizvedla dovolj električne energije, boste potrebno električno energijo prejeli iz omrežja. Omrežje deluje kot shranjevalnik energije, ki uravnava viške in manjke, tako da ni motenj pri oskrbi z električno energijo. Ob koncu koledarskega leta se pri obračunu električne energije upošteva tista količina električne energije, ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo, odčitano na istem merilnem mestu. Za količino električne energije, porabljene in proizvedene, se uporablja enotarifno merjenje (ET).

  Pravilno dimenzioniranje velikosti sončne elektrarne, da bo proizvedla toliko električne energije, kot je potrebujete, je zato ključno. V primeru, da bo proizvedla premalo električne energije, boste razliko kupili od dobavitelja električne energije, presežne količine pa mu boste brezplačno oddali.

 • KOLIKO STANE SONČNA ELEKTRARNA IN KOLIKO ČASA BOM ODPLAČEVAL INVESTICIJO?
 • Investicija v sončno elektrarno je odvisna od več dejavnikov, giblje pa se med 1.300 €/kW pri manjših elektrarnah in 1.000 €/kWh pri večjih sončnih elektrarnah. Odplačilna doba je v povprečju od 7 do 10 let. Za pridobitev informativne ponudbe oddajte povpraševanje prek spletnega obrazca.

 • ALI LAHKO ZA SONČNO ELEKTRARNO PRIDOBIM NEPOVRATNA SREDSTVA?
 • Da. Eko sklad na osnovi javnega poziva 104SUB-SO22 podeljuje nepovratno finančno spodbudo za nove naložbe v sončne elektrarne za samooskrbo. Višina nepovratne finančne spodbude znaša 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe. Za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije pa so spodbude višje in znašajo 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe.

 • ALI MI PO POSTAVITVI SONČNE ELEKTRARNE NE BO VEČ TREBA PLAČEVATI MESEČNIH RAČUNOV ZA ELEKTRIKO?
 • Ne. Na mesečnem računu za električno energijo boste še vedno plačevali postavki, vezani na priključno moč, in sicer strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, kar znese okrog 15 € pri obračunski moči 7 kW (nazivna moč 14 kW in 3×20 A varovalke) oziroma okoli 21 € pri obračunski moči 10 kW (nazivna moč 17 kW in 3×25 A varovalke).

Druge energetske rešitve ECE

Aktualno v ECE shopu